Skboreskidor.com
Startsida

Startsida

Det finns få saker som är så uppfriskande som att kasta sig ned för backarna på ett par skidor, och det finns få saker som ger sån träningsvärk i armarna som längdskidåkning. Att åka skidor är nyttigt för hälsan och balsamerande för själen. Man mår helt enkelt bättre om man får chansen att åka skidor.

Vad är då skidåkning och vilka spår är bäst?

Längdskidåkning baseras på ganska långa skidor, och man utövar det på platt eller kuperad mark. Det får dock inte vara alltför branta backar när man åker längdskidor eftersom man mycket sällan har någon hjälm som skulle skydda vid ett fall. På många håll finns preparerade spår som skotrar har konstruerat för skidåkarna. Det ser ut som smala rännor i snön, och är meningen att följas.

Det är ganska lätt att lära sig åka längdskidor i jämförelse med skridskor. Det som kan kännas ovant och mindre behagligt är att fötterna är fixerade i pjäxorna. Å andra sidan minskar risken för skador om fötterna inte vrids.

I utförsåkning (slalom, Super-G, störtlopp med mera) är skidorna kortare och man åker i preparerade pister (backar som har ett underlag med snö och utan stenar och bråte inunder).

Skidåkning är till för nästan alla

Tyvärr tillåter inte alla diagnoser eller funktionshinder människor att åka skidor. Men det finns en hel del människor som trots sitt handikapp klarar av att åka skidor, om än mer begränsat. Om man inte kan snöra på sig pjäxorna själv så kan man alltid leva sig in i datorspelens förlovade värld där skidåkning finns i en hel del spel.