Åsarnas Idrottsklubb grundades 1 maj 1924, men då hette det Åsarnas Idrottsförening. Den 1 februari 1942 bytte de namn till det nuvarande. Då slogs nämligen idrottsföringen ihop med Åsarnas Bollklubb. Det var en omröstning mellan namnen ÅIF och ÅIK, som slutade med seger för namnet ÅIK, och det med endast en röst 14–13. I klubben har flera kända elitskidåkare fostrats, bland annat Thomas Wassberg. Han är i dag en av dem som sköter och planerar flera skidspår. Hans banor är tuffa och är du nybörjare bör du nog inte börja att åka i dem. Många vill bara åka i enkla spår för avkopplings skull, och det populäraste spåret är Kyrkspåret. Här kan du både åka skate och klassiskt, och spårlängderna är 5 km, 10 km och 15 km.

Olika spår i Åsarna

Det finns fem olika spår i Åsarna. Alla har olika längd och svårighetsgrad. Det tuffaste sträckan är den på 2 km lång, som också börjar med en tuff klättring upp till Kyrkspåret, spåret har dock inget ljus. Ett annat spår på 3,5 km är medelsvårt även om du är en vältränad motionär. Ett spår för dig som vill utmana dig själv är på 4,5 km. Här bjuds du både på raka- och mer kuperade sträckor. Det populäraste spåret i Åsarna är Kyrkspåret, det är också 4,5 km långt. Spåret passar utmärkt för dig som vill träna inför Vasaloppet. Eftersom den kortare sträckan på 2 km, som inget ljus har kommer in på Kyrkspåret, finns det heller inget ljus i detta spår. Till slut har vi det allra tuffaste spåret och det är på 8,6 km. Vill du utmana dig själv ska du åka i detta spår. Du kan åka både i skate och klassisk stil i alla dessa spår. Alla spåren har även spårkarta och det kostar pengar att åka i alla dessa spår.