Bruksvallarna i Härjedalen är ett mycket populärt resmål för skidåkare, särskilt för dig som tycker om att åka längdskidor. Nordic Ski Center slingrar sig över högfjällsterräng och genom dalgångar. Här hittar du 300 km längdspår som är uppkörda, och av världsklass. Det finns även 450 km långa turistleder, där du kan träna eller bara vandra på som tidsfördriv.

Försäsong 2019

Redan 24 oktober öppnar Bruksvallarna för skidåkning. Då ska du garanterat kunna åka skidor 6 km på den 21 000 kubikmeter snö som är sparad. Det räcker till en trevlig och omväxlande skidåkning, men även för träning och tävling. Är det barn, ungdomar, motionärer eller elitåkare räcker även den mängden snö utmärkt. Det 6 km långa Elljusspåret är uppdelat i en enklare skidslinga, som passar bra för distansåkning. Slingan är 9 m bred och du kan åka i båda riktningarna. När det gäller den inre slingan börjar den med en lång utförsbacke med flera gradvisa svängar upp till det snölager som finns. Slingan avslutas i sprintbanan och den kan vara mycket besvärlig.

Var startar du?

I Funäsfjället kan du starta var som helst. Alla spår är välskyltade med kartor, avstånd och var det finns raststugor. I dessa stugor kan du vila lite och inta din matsäck. Det är lätt att hitta egna favoritspår och på så sätt kunna njuta av sin längdskidåkning. Tar du skidbussen kan du även hitta nya trevliga skidspår. Här finns mängder med valmöjligheter och Funäsfjällen har allt för alla. Är ni en barnfamilj, bara vill motionera eller tillhör världseliten hittar du det här. Även för dig som bara vill vandra i fjället finns det som sagt hela 450 km turistleder. Du kan använda så kallade snövesslor för att lättare komma upp till högfjället. Det finns även liftar för att kunna komma högt upp. På högfjället finner du ett flertal mysiga fikastugor som du kan besöka.