Till skillnad från till exempel skridskoåkning, där du använder ett bevattningssystem eller en vattenslang för att skapa en perfekt is i trädgården, är det lite knepigare att skapa ett skidspår. På grund av skiftande temperaturer och vind, kräver skidspår även en del underhåll för att de ska bevaras och hålla fria från snö, som kan vara i vägen och även orsaka fall.

Planerar du att skapa ett skidspår i din större trädgård eller har turen att bo nära skogsstigar, är det viktigt att du följer vissa riktlinjer och om det inte är på privat mark måste du såklart även säkerställa att det är okej för kommunen att du skapar ett skidspår i skogen.

Om det inte är på privat mark måste du även ha i åtanke att andra personer förmodligen kommer att använda spåret och det även finns risk för att personer tyvärr kommer trampa sönder dem. Så hur skapar man då det allra bästa skidspåret?

Verktyg och maskiner

De allra bästa skidspåren får du om du använder dig av en pistmaskin. Dessa går att inhandla i de flesta storlekar, som gör att du kan anpassa köpet efter typen av mark du vill använda den på. Dock är en pistmaskin en ganska stor investering, så det finns även lite andra metoder som du kan använda.

Att själv åka utmed skogsvägen och skapa ett skidspår är helt klart ett ganska tidskrävande jobb. Men när spåret väl har lagts, kommer det att bevaras och ligga kvar längre.

Om temperaturen klättrar sig nedåt, kan det ge upphov till ett lite mer halt och isigt skidspår. Om det blåser mycket, finns det även risk för att spåren försvinner. Så använd dem ofta och berätta även för dina skidintresserade vänner att spåret har lagts, så att de kan använda och underhålla det.