Utan vallning kommer du inte långt på dina längdskidor. Men hur vallar man dem för att hålla dem i perfekt skick, år in och år ut? Sanningen är den att ju oftare du vallar dina längdskidor desto längre kommer de hålla och det kommer att ge dig ett bättre glid. Så om du gillar dina skidor och vill ha en bra säsong så föreslår vi att du ställer in dig på att det blir mycket vallande i år!

Visst, du behöver inte valla din elcykel, men det behöver faktiskt inte vara krångligt eller dyrt att ta hand om längdskidorna. Så länge du har allting du behöver där hemma och förvarar det på en och samma plats så kommer vallningen nästan att gå av sig själv. Du behöver vallajärn, plastsickel, borste, paraffin och en sickel. Välj om du vill köpa de olika produkterna för sig eller köp ett paket som innehåller allt du behöver.

Vallajärnet är det du använder för att smälta ner paraffinet (vallan) över skidans yta på ett jämnt sätt. Beroende på hur hög temperatur du vill ha på ditt järn kan du ställa in det eftersom för att passa den valla du använder för dina skidor. Med sickeln får du skrapa bort vallan ur skidytans styrspår för annars kan det bli lite knas ute i spåren. Om vallan svalnar innan du får bort det med sickeln i stål får du istället använda en plastsickel. Avsluta med att polera din nyvallade skida med en vallaborste i nylon. Så enkelt är det!