Har du bokat din skidresa än? Inte? Då är det hög tid att göra det, om du vill kunna välja boende och dessutom slippa betala hutlösa priser. Ju tidigare du bokar, desto billigare kan du komma undan.

Oftast finns det boka-tidigt-rabatter som du kan ta del av om du är ute i riktigt god tid. För säsongen 2019-20 har det tåget kanske redan gått, men det finns fortfarande en hel del tips för dig som vill slippa lägga hela månadslöner på skidsemestern.

Har du möjlighet att åka på skidsemester under veckor när det inte är lov i skolorna har du möjlighet att komma billigare undan än om du måste hålla dig till de mest populära veckorna. Tidigt på säsongen, eller sent, brukar också vara billigare. Då får du förstås ta med i beräkningen att vädret är lite oberäkneligt. I de svenska fjällen ger Skistar ofta snögaranti dock, så du behöver inte vara oroligt för att det inte ska bli någon åkning alls.

Boka ett smart boende

Om du vill ha en mysig skidresa med mycket umgänge ska du se till att boka ett boende i en stuga eller en lägenhet. Möjligheten att laga mat kommer både att hjälpa till med ekonomin och med sammanhållningen.

Är ni mer än en familj som ska resa tillsammans kan ni till och med fundera på om ni vill ha gemensamt boende. De större lägenheterna och stugorna är billigare per person, och kommer ge er möjlighet att verkligen umgås under resan.

Och även om ni väljer att ha separata boenden kan ni ju ändå dela på matlagningen och äta tillsammans. Det är inte så mycket jobbigare att laga mat till två familjer än till en, och gemensamma middagar ger möjlighet att umgås under avslappnade former.

Planera maten innan avresa

Om ni har ett boende där ni kan laga mat tillsammans är vårt bästa ekonomitips att ta med så mycket mat som möjligt. Att handla på skidorterna är inte billigt, och utbudet är inte heller jättestort.

Så planera i förväg vad ni har tänkt att laga, och ta med ingredienser till det. Även frukostmat är smart att ta med. Luncherna bör vara snabba, både att äta och fixa. Korv med bröd och hamburgare är två snabba rätter som mättar bra. Även Soldatens ärtsoppa med knäckemackor är ett snabbt óch billigt alternativ.