Nu är försäsongen snart över för den här gången, och åt det säger vi: ANTLIGEN! För snart är det dags att äntligen få trycka ner fötterna i de stenhårda pjäxorna, spänna åt dem och klicka i skidorna för att få susa nedför backarna.

Och det är ju, som de vana skidåkarna vet, nu som försäsongsträningen verkligen visar vad den har gett. För det finns ju verkligen en anledning att lägga ned all den där tiden innan det är dags att åka. Det är ju så mycket roligare när man känner att benen är med.

Ge dig själv de bästa förutsättningarna

“Mjölk ger starka ben” är en slogan många svenskar i fyrtioårsåldern känner igen. Men för alla som inte känner igen uttrycket så kan vi förklara en del av det. Ditt skelett behöver kalcium för att bli starkt och kunna stå emot påfrestningar det utsätts för, till exempel under skidåkning eller löpning. Kalcium finns i bland annat mjölk, och därför hade Arla en lyckad reklamkampanj med just “Mjölk ger starka ben”.

Kalcium finns även i andra mjölkprodukter, men vill du ha en extra boost finns det även kosttillskott med kalcium. Och extra starkt skelett skadar absolut inte när du vill ha ordentliga skidåkarben.

Benträning

Alldeles oavsett hur mycket kalcium du tillför så kommer du inte undan själva muskelträningen. För att orka stå på benen och hålla tekniken under hela åket behöver du starka benmuskler. Så har du inte redan börjat är det dags att bita ihop och börja bygga benmuskler.

Det finns ett par övningar som alltid fungerar för benträning, nästan oavsett vilket sammanhang det gäller. Den första är knäböj, eller squats som det heter på engelska, och den andra är utfall. Båda ger dig benträning, knäböj främst på framsidan och utfall främst på baksidan. Kombinera alltså båda för att träna hela benen.

Tekniken för knäböj är enkel. Ställ dig med fötterna höftbrett isär och fötterna lätt pekande utåt. Sjunk sedan ned som om du skulle sätta dig på en stol. Låt knäna böjas till ungefär 90 graders vinkel innan du rätar ut benen igen. Tänk på att hålla ryggen rak. Börja göra knäböj utan extra vikt, för du kommer märka att de tar rejält ändå. När du har vant dig kan du dock lassa på ordentligt med vikt, för benen är starka.

Utfall är lite trixigare teknikmässigt. Ställ dig höftbrett med fötterna, och ta sedan ett ordentligt kliv framåt med ena foten. Sjunk därefter ned i det främre benet så att knät har 90 graders vinkel. En del satsar på att samtidigt låta det bakre knät få nudda marken. Räta på det främre benet och tryck uppåt. Tänk på att hålla kroppen rak, och att inte låta det främre knät komma framför den främre foten, utan rörelsen ska vara upp – ned, inte framåt – bakåt.