Skidåkning är ett härligt sätt att vara ute i naturen och få frisk luft. Att svischa ner för pisterna och känna hur stålkanterna biter i snön och ger perfekta svängar är ger en känsla av frihet och av att vara oövervinnerlig. Solen gnistrar i snön, backarna är nypistade, det är inga liftköer och livet är på topp.

Fast sen finns det förstås också dagar i backen när det känns som om ingenting fungerar, benen lyder inte, skidorna är dåligt slipade, underlaget är kass, dimman ligger tät och vid de få tillfällena man faktisk kan se något så är det flatljus. Då är det inte lika härligt att vara på skidsemester.

En av bovarna i dramat när det känns som allra värst i pisten kan faktiskt vara så enkelt som att du har vätskebrist. För många av oss tänker inte på att vi behöver dricka extra mycket när vi åker skidor. Dels är det den fysiska aktiviteten som gör att vårt behov av vatten är större, men den kalla och torra luften gör också att vi använder mer vätska.

Och självklart, det är vatten du behöver för att hålla vätskebalansen rätt, inte sötade drycker eller alkohol. Så när du ska åka skidor, se till att ladda upp med praktiska vattenflaskor!

Vätskebrist – symptom

Det allra första symptomet på vätskebrist är att du är torr i munnen. Självklart, kanske du tänker, men när du är ute på berget så är det lätt att tro att muntorrheten kommer från att du andas häftigare när du anstränger kroppen.

Ett annat ganska tidigt tecken på att du har fått i dig för lite vätska är att du får ont i huvudet. Det här är ett klassiskt symtom som när vi är hemma är lätt att känna igen. Ute i snön kan vi lätt förklara bort det med att det är ljust eller kallt. Men nej, drick mer vatten så snart du känner av huvudet.

När vätskebristen har gått lite längre kan det hända att kroppen känns trött mycket tidigare än vanligt. Det beror på att musklerna behöver låna vätska från blodet för att fungera när det finns för lite vatten.
Ett ganska lätt sätt att hålla koll på din vätskebalans är att titta på ditt kiss när du är på toa. Om du dricker tillräckligt så är ditt urin ganska genomskinligt, medan om du behöver mer vätska är det tydligt gult. Du ska också behöva gå på toaletten flera gånger om dagen när du dricker tillräckligt med vatten.