Skidsemester i en stuga är en fantastisk semester för hela familjen. Att rå sig själv och laga sin egen mat är smart både ur ett ekonomiskt och ett socialt perspektiv. Med lite planering går det dessutom ganska fort att få maten på bordet. Och efter några timmar i skidbacken kan det verkligen behövas en snabb påfyllning av energi.

Det finns dock en hake med att laga sin egen mat. Just eftersom det inte får ta för lång tid att laga den blir menyn ofta ganska enkel. Men det finns några bra knep att ta till för att få en lite roligare meny och slippa servera pasta med köttfärssås flera middagar under semestern. En modern sous vide är enkel att ta med i packningen, och en perfekt pryl för skidsemestern. Förpacka maten du vill tillaga och lägg påsen i vattenbadet på morgonen innan liften öppnar, och du har en perfekt tillagad kött- eller fiskbit när du kommer hem efter dagens åkning.

Goda och snabba frukostar

Frukosten sägs vara dagens viktigaste måltid. Och när det gäller en dag i skidbacken är det verkligen sant. Med en ordentlig frukost minimerar du gnäll och trötta och tappade ben. Förutom att frukosten ska ge mycket energi så ska den också vara snabblagad och god, förstås.

Havregrynsgröt är en klassiker på alla skidresor. Det är gott att äta något varmt på morgonen innan man ska ut i snön. Koka gröten med lite linfrö och havrekli så blir den mer näringsrik. Servera med en klick nötsmör och en skivad banan för extra mättnad. Mjölk till för den som vill.

Vill du lyxa ännu lite mer kan du koka risgrynsgröt och ta med. Passa på att smaksätta den med en vaniljstång i koket, så har du en risifrutti-bas. Servera den varm eller kall med sylt eller gör en äpplekompott med kanel. Supergott och snabbfixat på plats.

Lättfixade luncher

Eftersom lunchen infaller när liftarna är öppna är det bra att försöka hålla den så enkel som möjligt. Det är ju ändå skidåkningen du är ute efter. Dock behövs det en paus mitt på dagen för att benen ska orka med.

Många skidorter har grillar vid värmestugorna, och det gör lunchen extra enkel och snabb. Grillad korv med bröd tackar varken barn eller vuxna nej till. Köp med dig goda korvar med hög kötthalt, och bjud ketchup, senap och rostad lök till.

Hamburgare är en annan lätt lunch att fixa själv. Frysta burgare är enkla att ta med, och de steks snabbt både i stekpanna och ugn.