För de flesta av oss är det nu några veckor kvar till nästa tillfälle till skidåkning uppenbarar sig. Sportlovet försvann i ett huj, och om en månad eller så stundar påsklovet. Så hur stillar man skidåkningssuget fram till påsk?

Ett trevligt och socialt sätt är att bjuda in till filmkväll. Samla dina skidåkningsintresserade kompisar, och ställ till med afterski. Visa skidfilmer, ställ fram snacks och kalla öl vid soffan och hänge er åt drömmar och prata om era bästa åk. Kanske är det här nästa stora skidupplevelse planeras? Soffbordet är centralt för att ni ska ha mat och dryck nära till hands, och för att ni ska kunna kolla kartor och skriva listor. Behöver du ett nytt finns det massor med snygga soffbord online.

Skidåkningsfilmer

Den mest klassiska av alla skidåkningsfilmer är förstås Sällskapsresan II, Snowroller. Den lyckas på ett smart och roligt vis pricka in alla fördomar vi har om skidresor och skidresenärer. Lasse Åberg är i storform som Stig Helmer, liksom Jon Skolmen som Ole Bramserud.

När ni är klara med Snowroller kan ni förstås gå över till freeride-filmer som visar de stora, branta, orörda åken som vi vanliga dödliga antagligen inte skulle våga ta ens insteget på. Men visst är det häftigt att se de långa, branta linjerna i den orörda snön med helikopterdrop.

Skidfixarkväll

Ett annat sätt att umgås kring skidåkning är att ställa till med vallakväll. Har du egen utrustning kommer den hålla längre och vara i bättre skick om du tar hand om den. Att valla och slipa skidor är inte svårt, men det är heller inte så roligt när man står där ensam i garaget och håller på.

Gör det till en gemensam aktivitet istället, så blir det betydligt roligare. Och är det roligt är det större chans att det faktiskt blir gjort. Ställ upp ett par bockar i vardagsrummet, och pappa golvet under ordentligt. Sen är det bara att ta fram kantslipen, värma upp strykjärnet och ta fram vallan för att köra massvallning och -slipning. Att slippa stå ute i kylan är ytterligare en bonus med gemensam vallning och slipning.